Grand designs en tiny houses

Grand designs en tiny houses
 

Grand designs en minimalistische tiny houses

Architectuur, interieur en design op Netflix

Netflix is zoveel meer dan alleen bingewatch-series. Bij explorerend doorklikken – en exploreren, daar houden we bij Thuis in Interieur van – kom je de mooiste, onverwachte documentaires en programma’s tegen. Zo ook over architectuur, interieur en productdesign.

Een lijstje van must sees met een ietwat bizarre uitsmijter.


1 Grand Designs: Britse modernistische architectuur

[Channel 4, Seizoenen 11 en 12, 2014*IMDB-rating: 8,5/10]

Eigengereide kenner en presentator Kevin McCloud geeft een heerlijke Britse tongue-in-cheek-vibe aan deze serie over mensen die hun huis op ambitieuze wijze (laten ver)bouwen. Elke aflevering gaat over één bouwtraject. Ingrediënten: de visie van de bewoners en hun architect, de soms gigantische tegenslagen die ze te verwerken krijgen (of zoals de presentator het mooi samenvat: “buildings have to be willed, forced and wrangled into existence”) en uiteindelijk het prachtige eindresultaat. McCloud, zelf ontwerper en ontwikkelaar opgeleid in kunst en architectuur, geeft tussendoor uitleg over technieken en vormgeving en ‘plaatst’ de gebouwen in hun omgeving en de architectuurgeschiedenis. Guilty pleasure die ons doet denken aan die andere Channel 4-huizenserie: Relocation, Relocation.


2 Abstract - The Art of Design met o.a. Bjarke Ingels en Ilse Crawford

[Netflix, 1 seizoen, 2017 *IMDB-rating: 8,5/10]

Abstract is een documentairereeks over de huidige sterspelers in verschillende ontwerpdisciplines. Voor Thuis in Interieur zijn de docu’s over architect Bjarke Ingels en interieurontwerper Ilse Crawford het relevantst, maar ook die over grafisch ontwerper Paula Scher en de legendarische footware designer Tinker Hatfield zijn niet te missen! Heel tof: de regisseurs (5 verschillende) laten steeds de ontwerpdiscipline de vorm van de documentaire bepalen. Zo is de architectuuraflevering op Bjarke Ingels’ eigen verzoek een documentaireversie van de film Inception (2010), met bouwkundige vlakken die in en uit elkaar vouwen. En in de aflevering over illustreren loopt er een getekende versie van illustrator Christoph Niemann door het beeld. Zowel inhoudelijk als visueel een aanrader!


3 Iris: interior decorating op presidentieel niveau

[Maysles Films, Inc. Documentaire, 2014*IMDB-rating: 7,1/10]

Iris Apfel, de hoofdpersoon van deze documentaire, is bij velen vooral bekend als de modieuze paradijsvogel met grote, zwart omrande bril. Ze werkte met haar man Carl echter ook decennialang op zeer hoog niveau in interior design. Het echtpaar reisde de hele wereld af om voor hun rijke clientèle meubels, stoffen, kunst en accessoires aan te kopen. Ze hadden een luxe tapijtenlijn waarvoor Iris de ontwerpen maakte en ze richtten onder meerdere presidenten Het Witte Huis in. Iris en Carl blikken in deze feelgood-documentaire van Albert Maysles terug op een leven vol avontuur, schoonheid, creativiteit, ondernemerschap en liefde.

 

The World’s Most Extraordinary Homes: ongegeneerd binnenkijken

[BBC, 1 seizoen, 4 afleveringen, 2017*IMDB-rating: 7,7/10]

Architect Pierce Taylor en actrice en projectontwikkelaar Caroline Quintin reizen de wereld rond om architectonische hoogstandjes op extreme locaties te ervaren. Te ervaren, want vaak krijgen ze vooraf de sleutel van de huiseigenaar en is het heel even ‘hun’ huis. Een terugkerend thema is architectuur die de locatie (mountain, forest, coast en underground) volgt in plaats van andersom. En dat levert prachtige beelden op, inclusief inzichten over wat een huis nu precies aan doet voelen als thuis. Toegegeven, Thuis in Interieur moest éven wennen aan Carolines enthousiasme – dat grenst soms aan lichte hysterie. Maar we sloten haar expressieve karakter al snel in ons hart: het zijn ook panden en plekken waar je mond van open valt. De auteur van dit artikel zou ook niet voor zichzelf instaan. :)

 

5 Everyday Miracles: over de bouwstenen van thuiscomfort en architectuur

[BBC, 1 seizoen, aflevering Home, 2014*IMDB-rating: 7,5/10]

Materiaalwetenschapper Mark Miodownik laat in de aflevering Home zien wat de ontwikkelingen in materialen de afgelopen eeuw allemaal mogelijk maakten in productontwerp en architectuur. Eerst neemt hij de kijker mee naar een modelhuis van rond 1900 – spoiler: dat zag er inderdaad weinig comfortabel uit. Vervolgens licht hij allerlei materialen toe: nylon, schuimrubber, beton, gelamineerd hout, plastic. Dat doet hij met quirky natuur- en scheikundige experimenten, archiefbeelden, gesprekken met experts en bezoek aan fabrieken en gebouwen van architect Arne Jacobsen in Oxford. Een soort lange Klokhuis-aflevering voor volwassenen, met alle elementen die we bij Thuis in Interieur interessant vinden.

 

6 Minimalism: Tiny houses & duurzaam consumeren met aandacht voor design

[Catalyst, Documentaire, 2015 *IMDB-rating: 6,7/10]

Interessante, vlot wegkijkende docu die – soms op ietwat moralistische wijze – het materialisme in Amerika aan de kaak stelt. In de minimalistische levenswijze gaat het om bewust zijn van wat je in je leven hebt en haalt. Zoals Joshua Fields Millburn, één van de schrijvers van het boek Minimalism en coproducent van de film zegt: “As a minimalist, every possession serves a purpose or gives me joy (…) Everything I look around at, I have to justify to myself: does this add value to my life?”. Dit is nu precies waar het design van deze artikelen extra belangrijk wordt. Ook laat architect Franck Marcia zien dat bewoners van grote huizen eigenlijk maar een klein deel van hun enorme woning gebruiken. Minimalisten hebben minder spullen en kunnen daardoor kleiner wonen (o.a. bewoners van tiny houses komen aan het woord). Ze zijn vrijer dan de meeste Amerikanen dankzij minder financiële verplichtingen. Een must see voor duurzaamheidsfans.

 

7 Japanese Style Originator: tempelarchitectuur in Japan

[Onbekend, Aflevering 49 Traditionele architectuur, 2008*IMDB-rating: 8,6/10]

Het Japanse tv-format deze serie over Japan is voor westerlingen vrij lastig te volgen. Het wijkt namelijk nogal af van wat we gewend zijn: beeldgeluid en harde achtergrondmuziek lopen door elkaar heen, aangevuld met een voice-over plus plotselinge geluidseffecten. Tussendoor switcht het programma ineens naar een spelshow waarin mensen vragen van de voice-over beantwoorden. Erg verwarrend allemaal. Kortom, alleen voor de heel geïnteresseerden!

 

Zijn we iets vergeten? Of wil je nog wat extra informatie toevoegen over een van deze programma’s? Meld het in de comments hieronder!

Titelbeeld via Pinterest.